21 Nis 2009

Facebook'ta demokrasi rüzgarı


Geçtiğimiz aylarda kullanıcı sözleşmesinin değiştirilmesiyle büyük tepki toplayan Facebook, yapacağı yenilikleri 'Facebook vatandaşlarına' soruyor.

ntvmsnbc
Güncelleme: 17:01 TSİ 20 Nisan. 2009 Pazartesi

İSTANBUL - Bu yılın şubat ayı başında yeni kullanıcı feragatnamesini kullanıma sokmasıyla büyük tepki toplayan, günümüzde birçok ülkeden daha fazla nüfüsa sahip bir kullanıcı topluluğunu ifade eden sosyal ağ sitesi Facebook, sitenin kullanım sözleşmesini yenilemeye hazırlıyor.

Facebook'un kurucularından olan ve şirketin CEO'luk görevini yapan Mark Zuckerberg, yayınladığı bir video ile tüm kullanıcıları oy vermeye çağırdı.

Şubat ayında gösterilen tepki nedeniyle, 26 Şubat tarihinde eski kullanıcı sözleşmesini yayına alan ve bundan sonraki tüm adımlarında daha açık bir politika izleyeceğini duyuran Facebook yönetimi, ilk adımı attı.

http://www.facebook.com/fbsitegovernance adresinden katılınabilecek oylama ile yeni Kullanım Sözleşmesi, Kullanıcı Hakları ve Sorumlulukları Bildirisi ve Facebook Kuralları ile ilgili yenilikleri oylamaya sunuldu.

Facebook Site Tönetim Oyu adı verilen uygulama, 23 Nisan tarihine kadar oylamaya açık tutulacak. ü

Site yönetiminin, önceden hazırlanmış yeni kurallar üzerine yapılan kullanıcı yorumlarını göz önünde bulundurarak oluşturduğu yeni yönetmelikleri şimdilik %73,15'e 26,85 oyla kabul edilecek gibi görünüyor. Ancak oylamanın bitmesine daha var.



Habere ilişkin benim yorumum: Bence insanlar çeşitli gruplar vasıtasıyla Facebook'taki türlü değişiklikleri protesto yoluna giderlerken (sitedeki tasarım değişikliği, sözleşmeye ilişkin tartışmalar, vs.) kesinlikle katılımcı demokrasinin bir gereği olarak da bu oylamaya katılmalılar. Birşeyleri protesto etme hakkını kendimizde görmek istiyorsak, ilk önce üzerimize düşeni yapmalıyız. Haydi bakalım Facebook pasaportlular, sandık başına! :)

Hiç yorum yok: